Egyéb


Botrány: a szövetség közleményben teszi helyre a női motorost

By  Last updated: 8th december 2012

Tovább gyűrűzik a magyar motorsportban kirobbant botrány, amely az év legjobb női gyorsasági versenyzője választás miatt robbant ki. Az illetékes szövetség közleményben reagált a vádakra.

A 2012-es szezon lezárását követően nemrég, december 1-én volt a hazai gyorsasági szakág díjátadó ünnepsége, melyen többek között az egyik csapat – No 1. Mini és Motoros Team – kezdeményezésére a 2012-es év legeredményesebb női gyorsasági motorversenyzője díj is átadásra került. Ezt a díjat a szakágban szereplő összes csapat szavazatainak alapján Kis Viktória (MetalCom-Adrenalin H-Moto Team) kapta.

Sajnos azonban, eddig még sosem tapasztalt módon a szavazáson alulmaradt másik versenyző, Kovács Nikolett (No 1. Mini és Motoros Team, a díjkiosztón részt sem vettek) egy sajtónyilatkozatot adott ki, megtámadva ezzel a minden csapat által elfogadott és megszavazott végeredményt.

Miután az említett sajtónyilatkozat több ponton is eltér a valóságban történtektől, ezért kénytelen voltam ezt a nyilatkozatot közzétenni a teljes igazság nyilvánosságra hozatala érdekében.

A díjat – 2012-es év legeredményesebb női gyorsasági motorversenyzője – mint már fentebb említettem, pont a reklamáló versenyző egyesületének kezdeményezésére hirdettük meg, miután az egyesület elnöke arra kapacitált írásban, Kovács Nikolettet jelöljük az év legeredményesebb női motorosa címre a MAMS-ban.

Ez több akadályba is ütközött: egyrészt külön női kategória nincs a MAMS-ban a 2012-es esztendőben, másrészt Kovács Nikolettnek esélye se lett volna megnyerni ezt a díjat, miután egy másik szakágban egy hölgy bajnoki címet szerzett. Ezért született a döntés, hogy az ötletet továbbfejlesztve, a gyorsasági szakágon belül díjazzuk a legjobb női versenyzőt.

De, hogy ne egyedül döntsek, felkértem az egyesületeket, hogy alapján döntsék el, kit illet 2012-ben ez a díj. Mivel a No.1 Mini és Motoros Team – ahogy fentebb jeleztem – írásban már Kovács Nikolettet jelölte, ezt szavazatként számítottuk bele az összesítésbe. Továbbá amikor az egyesületek jelölését bekértem, akkor leírtam, hogy FIM/UEM/MAMS szervezésű versenyeken elért eredményeiket küldjék be. Ez azt jelenti, hogy a Moto GP, a Superbike-világbajnokság (FIM), Európa Bajnokság, Alpok Adria (UEM), illetve az OB (MAMS) futamain elért eredmények számítanak bele az értékelésbe.

Az egyesületek visszaküldték írásban a szavazataikat, amelyben Kis Viktória nyolc, Kovács Nikolett három szavazatot kapott, míg egy egyesület tartózkodott. A tisztesség kedvéért jegyezném meg, hogy amíg Kovács Nikolett egyesülete a versenyzőjét jelölte a díjra, addig a másik jelölt, Kis Viktória csapata Kovács Nikolettre adta a voksát, ráadásul a tartózkodó egyesület, a Hungaroring Sport Zrt voksát is az utóbbi versenyzőhöz számítottuk hozzá, ugyanis ebben az évben a versenyző az egyik hivatalos arca a mogyoródi pályán található Vezetéstechnikai Centrumnak. Így a hivatalos végeredmény: Kis Viktória 8 szavazat, Kovács Nikolett 4 szavazat.

Az igazsághoz az is hozzátartozik, hogy a két versenyző nem egy kategóriában indult 2012-ben. Amikor a különböző kategóriában induló versenyzőket kell összehasonlítani, akkor mindenki, aki szavaz, nem kizárólag az eredményeket nézi, hanem a teljesítményt is, amilyen közegben az adott eredmény létrejött.

Idén a Magyar Gyorsasági Bajnokság és így a szakág is egy igen nehéz éven van túl. Az SST600 kategória – ebben versenyzett Kovács Nikolett – egész évben indulóhiánnyal küzdött, alig volt meg az értékeléshez szükséges induló. Ugyanakkor a SBK kategóriában – itt versenyzett Kis Viktória – elég erős mezőny volt, hiszen több, a nemzetközi mezőnyben is elismert versenyző indult az Országos Bajnokságon.

Kis Viktória – egyébként valóban első magyar női versenyzőként – szerzett 1 pontját egy 35 fős férfiakból álló nemzetközi mezőnyben érte el hivatalos nemzetközi versenyen (Alpok-Adria Bajnokság, szeptember 2. Slovakiaring). Ezzel szemben a már fentebb említett kritériumok, hogy mely versenyeken elért eredmények alapján kell eldönteni, ki kapja a díjat, Kovács Nikolett egyetlenegy nemzetközi versenyen sem végzett pontszerző helyen. Az, hogy Kovács Nikolett indult egy, a katari szövetség által rendezett FIM BEJELENTETT, de nem a nemzetközi szövetség által szervezett versenyen – ami ismételten megemlítve, hogy kritérium volt a díj odaítélésénél –, ezért nem vette egyik egyesület sem számításba. Ráadásul a katari nemzeti bajnokság versenyeinek színvonala nem említhető egy lapon az eredmények figyelembe vételénél szempontként említett versenyek színvonalával.

Ráadásul az egyesületek figyelembe vették azt is, hogy Kovács Nikolett 600cm3-es motorral megy, míg Kis Viktória 1000 cm3-es motorral, ami egy nőnek sokkal megterhelőbb. Azt most nem is említve, hogy a végül a díjat elnyerő versenyző nem SBK, hanem Stock motorral versenyezte végig a szezont, ami gyengébb teljesítményre képes, mint a SBK motorok. Kis Viktória teljesítményének értékelésénél a csapatok ezt is figyelembe vették, valamint azt, hogy Kovács Nikolett sajtóközleményétől eltérően – abban elhallgatva azokat – Kis Viktória a versenyeken elért 5. és 6. helyezései is megbecsülendők.

Továbbá az egyesületek azt is figyelembe vették, hogy Kis Viktória eredményei, mint 10 év tapasztalat hátrányban a másik kandidálttal, erőssebnek tekinthetőek. Arról nem is beszélve, hogy az elmúlt években már a Kovács Nikolett eredményei megbecsülésnek örvendtek és igazán nem változtak. 2008-ban a MAMS év versenyzője díjat kapott, illetve tavaly a szakág külön díjazta az endurance világkupa futamon való szereplését, ahol abszolút rangsorban a 18., míg Superstock 1000-ben a 6. lett a csapat, egyéniben pedig nem volt külön értékelve.

Őszintén sajnálom, hogy a kezdeményező egyesület és versenyzője csalódott, hogy a szakágban érdekelt csapatok – melyek szakmai hozzáértését nem az határozza meg, hogy a versenyzőjük egy adott futamon, hányadik helyen és kik mögött végeznek – 2012-ben Kis Viktóriát jelölték többségben a díjra.

A sportember attól is méltó egy elismerésre, ha a második helyet is emelt fővel viseli. Ebben az esetben az ÖNÉRZET és a SÉRTETTSÉG felülírja a méltóságot.

Fekete János
MAMS Gyorsasági SzakágvezetőNeked ajánljuk:

Napi Videó
Torna

Berki_Krisztian03_Torna_Eb_Kolozsvar_2017_sportmenz Berki Krisztián ezüst-, Dévai Boglárka bronzérmet szerzett az Eb-n

Továbbra is remekelnek a magyarok, újabb érmeket szereztek

Kovacs_Zsofia01_Torna_Eb_Kolozsvar_2017_sportmenz Kovács Zsófia sporttörténelmi ezüstérme

Sporttörténelmet írt Kovács Zsófia a tornászok

Torna_Eb_Kolozsvar_logo03_2017_sportmenz Kardos és Babos is előrébb lépett az Eb-n

Mindkét magyar tornász jól szerepelt a kolozsvári Európa-bajnokságon

Kovacs_Zsofia01_torna_sportmenu Öt magyar női finálé, Kovács Zsófia másodikként jutott a döntőbe összetettben

Szenzációs eredményt ért el Kovács Zsófia


Amerikai sportok

New_York_Giants Három fontos kérdés a Giants-nél

Szűk egy héten belül megkezdi 2017-es felkészülési programját a New York Giants.

ravens Milyen posztra válasszanak a Drafton a Baltimore Ravensnél?

A Baltimore Ravens öt évvel ezelőtt megnyerte a Super Bowl-t

cincinnati-bengals Milyen posztra válasszanak a Drafton a Cincinnati Bengalsnél?

Milyen posztra válasszanak a Drafton: Cincinnati Bengals

steelers_sportmenu Elhunyt a Steelers tulajdonosa

Gyászol az NFL: 84 éves korában elhunyt Dan Rooney,


Boksz

Balzsay_Karoly01_sportmenu Balzsay Károly: “Madárban bíznak, ő megteremtette, megteremti az egységet”

Mint ismer Erdei Zsolt lett a Magyar Ökölvívó Szakszövetség

Erdei Zsolt Erdei Zsolt: „Nem vagyok senki bábja!”

A Magyar Ökölvívó Szakszövetség (MÖSZ) közgyűlése

Uj_elnokseg_Magyar_Okolvivo_Szakszovetseg_2017_sportmenu Új egyesületi tagokkal gazdagodott a MÖSZ

A szombaton megválasztott új MÖSZ elnökség rögtön a közgyűlés után

Csötönyi Sándor; Erdei Zsolt Erdei Zsolt lett a Magyar Ökölvívó Szakszövetség új elnöke

A MÖSZ közgyűlésén a 106 szavazásra jogosult közül


Compare hotel prices and find the best deal - www.hotelscombined.com

Cselgáncs

Joo_Abigel02_Judo_Eb2017_sportmenu Joó Abigél bronzérmet szerzett a varsói Európa-bajnokságon

A KSI SE 78 kilogrammos versenyzője, Joó Abigél is felállhatott

Ungvari_Miklos01_Judo_Eb2017_sportmenu Ungvári Miklós ötödik, Gercsák Szabina hetedik lett az Eb-n

A harminchat esztendős Ungvári Miklós Varsóban is hacban állt

Csernoviczki_Eva01_Judo_Eb2017_sportmenu Csernoviczki Éva bronzérmet szerzett a judo Eb-n

Egészen kivételes sorozatot vallhat a magáénak Csernoviczki Éva

Nagy_Andras01_M4_Sportreggeli_2017_sportmenu Nagy András: Két érem és két pontszerző helyezés a minimális cél a cselgáncs Eb-n

A szövetség vezetése bízik benne, hogy a magyar csapatTéli sport

curling3_sportmenu Győzelem a finnek ellen a vegyespáros curling-vb-n

Győzelemmel folytatta szereplést a magyar kettős

Palancsa_Dorottya_Kiss_Zsolt01_Curling_vb2017_sportmenu Győzelem a brazilok ellen

Győzelemmel folytatta szereplést a magyar kettős

curling5_sportmenu Vereséggel kezdtek a magyarok a vegyespáros curling-vb-n

Vereséggel kezdték meg a szereplésüket a magyarok

Curling_vb2017_logo01_sportmenu Szombaton kezdődik az olimpiai kvalifikációs curling vb

Április 22. és 29. között a kanadai Lethbridge ad otthont


Ironman

Magyar_Triatlon_Szovetseg_logo2_sportmenu A Magyar Triatlon Szövetség szerint idén meg sem szerveték az Ironman 70.3 Budapestet

Két hét ámokfutás után kimerült a magyar triatlonéletet

703_Ironman_Budapest_logo1_sportmenu Idén nem lesz Ironman 70.3 verseny Budapesten

Idén nem rendezik meg az Ironman 70.3 Budapest

Magyar_Triatlon_Szovetseg_logo2_sportmenu A triatlonszövetség szerint alaptalanok az Ironman 70.3 szervezőjének vádjai

A Magyar Triatlon Szövetség (MTSZ) alaptalannak nevezteStockPair