Cselgáncs  >  Küzdősport


Csernoviczki Éva bronzérmet szerzett a judo Eb-n

By  Last updated: 21st április 2017

Csernoviczki_Eva01_Judo_Eb2017_sportmenu

Egészen kivételes sorozatot vallhat a magáénak Csernoviczki Éva: az Ippon Judo Tatabánya klasszisa sorozatban a tizedik Európa-bajnokságán állhatott fel a dobogóra!

A judoinfo.hu beszámolója szerint a mieink közül Pupp Réka lépett először tatamira a varsói Európa-bajnokságon, s a paksiak junior Európa-bajnoka – aki tavaly ötödik lett a kazanyi Eb-n a 48 kilogrammosok között – új súlycsoportjában is megszerezte az első kontinensbajnoki győzelmét. Ellenfele, az azeri Azizova a négyperces küzdelem során két intést kapott, amit az aranypontért zajló hosszabbítás második percében még eggyel megtoldott a bíró.

Réka a legjobb nyolc közé jutásért a románok egyik üdvöskéjével, az U23-as Európa-bajnok Larisa Floriannal csapott össze. Az esélyek talán inkább a román lány mellett szóltak, ennek ellenére az első négy percben csak Florian gyűjtött be egy intést. A hosszabbítás első percében kiegyenlítődött az intések száma, aztán a második percben az egy fejjel magasabb Florian akarata érvényesült, ipponnal vetett véget a küzdelemnek. Az Atomerőmű SE judósa így helyezetlenül zárta a viadalt.

A 60 kilogrammos Szabó Csaba harcos, dinamikus judóval kezdett Varsóban, vazaris előnybe került a bolgár Janakovval szemben, s a Kecskeméti Judo Club U23-as Eb-ezüstérmese az előnyét ügyesen meg is őrizte a meccs végéig.

A legjobb nyolc közé jutásért komoly ellenfelet kapott Szabó Csaba a török Özlü személyében. Talán sokaknak többet mond a Betkil Sukvani név, korábban ugyanis – még grúz színekben – ezen a néven nyert Eb-ezüstérmet Özlü, aki 2015 óta szerepel a törököknél. Özlü kezdett jobban, egy vazarival előnyt szerzett, a harmadik percben egy látványos dobással növelni tudta az előnyét, majd még ugyanebből az akcióból leszorítással az ippont is megszerezte, kiejtve ezzel a magyar fiatalt.

Ugyanebben a súlycsoportban első felnőtt Európa-bajnokságán Bartha Ákos a belga Verstraeten elleni összecsapás első felében intéssel került hátrányba, majd a harmadik perc végén újabb intést kapott. A Miskolci VSC junior Európa-bajnoki bronzérmese nem nagyon talált fogást ellenfelén, ám a tizenkilenc esztendős, ifjúsági vb-bronzérmes Verstraeten sem tudott értékelhető akciót végigvinni. A csata aztán a hosszabbításban dőlt el, egy újabb intéssel, sajnos nem a mi javunkra. Ezzel Bartha Ákos lett a magyar válogatott első búcsúzója a lengyel fővárosban.

Az 52 kilogrammban Keliger Bernadett a hazaiak csapatban Európa-bajnok judósával, Agata Perenccel találkozott. A BHSE korábbi ifjúsági Eb-bronzérmese előbb egy szorult földharchelyzetből szabadult sikeresen, majd begyűjtött egy intést. Az utolsó percre fordulva egy gyors akciót követően már szerepelt egy vazari Perenc neve mellett a táblán, s ezt a hátrányt a komoly erőfeszítések ellenére sem sikerült már ledolgozni. Az 57 kilogrammosok között Siroki Ibolya a grúzok tizenhét éves, ifjúsági Európa-bajnok reménysége, Eteri Liparteliani ellen kezdett. A találkozó csak intéseket hozott, a Budaörsi SC judósa ezekből hármat is kapott, már nem kapott lehetőséget a javításra.

TIZEDSZER AZ EURÓPA-BAJNOKI DOBOGÓN!

A magyar versenyzők közül utolsóként Csernoviczki Évát szólították tatamira Varsóban. Az Ippon Judo Tatabánya olimpiai és világbajnoki bronzérmese, kétszeres Európa-bajnoka az elmúlt kilenc(!) kontinensbajnokságot éremmel zárta, nagyon bíztunk benne, hogy csütörtökön megszerzi a tizediket is.

Évi a riói olimpiát követően több mint hét hónapos kihagyást követően Tbilisziben, a grúziai Grand Prix-viadalon tért vissza a nemzetközi mezőnybe, ám váratlanul vereséget szenvedett a portugál Siderottól. Edzője-édesapja, Csernoviczki Csaba a tatai edzőtáborban elmondta, biztos benne, hogy egy ilyen vereség még komolyabb munkára sarkallja tanítványát.

Varsóban Csernoviczki Éva erőnyerő volt az első körben, majd a legjobb nyolc közé jutásért az azeri Gurbanli ellen lépett tatamira. Gurbanli huszonhárom éves, eddig néhány Grand Prix-ötödik hely volt a legjobb eredménye, a magyar versenyző pedig nem engedte, hogy éppen itt, Lengyelországban lépjen előbbre. Másfél perc után már három vazaris előnyben volt a tatabányai judós, a második perc végére Gurbanli megkapta a második intését is, mielőtt Csernoviczki Éva ipponnal végett vetett az egyenlőtlen küzdelemnek.

Az elődöntőbe jutásért már egy jóval erősebb ellenfél, az izraeli Noa Minsker következett. A huszonhárom éves rivális U23-as Eb-ezüstérmes, van már Grand Slam- és Grand Prix-érme is, de Csernoviczki Éva ellen eddig nem ment neki: a felek két korábbi meccsén – a 2015-ös Európa-bajnokságon és a tavalyi azeri Grand Slamen – egyaránt magyar győzelem született.

Minsker a négy percet még csak-csak kihúzta két intéssel, de az hosszabbítás első pillanataiban Csernoviczki Éva el tudta dobni az izraelit, s ezzel bejutott az elődöntőbe. Ráadásul a felső ágon a világranglistán legmagasabban jegyzett európait, a szerb Nikolicsot legyőzte az ukrán Bilodid, így bizakodva várhattuk a döntőbe jutásért vívott meccset!

Persze, Daria Bilodid nem akárki, vagy fogalmazzunk inkább úgy, nem lesz akárki, hiszen tizenhat évesen már junior Európa-bajnok, ifjúsági világ- és Európa-bajnok, és pályafutásának első felnőtt Európa-bajnokságán orosz és szerb riválist legyőzve jutott el idáig…

Aztán nekünk is borsot tört az orrunk alá. Veszélyesen támadott, de Évi állta a sarat, igaz, a védekezésnek ára is volt, a négy perc alatt kétszer intették a tatabányai judóst, egyszer az ukránt. A hosszabbításban már mindkét versenyző próbált megújulni a fáradtság ellenére, ez Bilodidnek sikerült jobban, a második percben egy dobással véget vetett a küzdelemnek. Ő jutott be a fináléba (amit mellesleg tizenhat évesen meg is nyert…), míg Csernoviczki Éva a bronzmérkőzésre készülhetett.

Ott az ukránok Eb-bronzérmese, a huszonkilenc éves Marina Csernyak volt a kihívója. Ellene is hibátlan volt Évi mérlege: a 2013-as düsseldorfi GP-n, a 2015-ös Eb-n és a riói olimpián is magyar győzelem született ebben a párharcban. A sorozat Varsóban sem szakadt meg, vazari előnnyel nyert Csernoviczki Éva: megvan a tizedik Eb-érem!
Olvasd el, mit nyilatkozott Évi a bronzmeccs után!

A magyarok eredményei

FÉRFIAK
60 KG. 1. forduló:
Bartha Ákos–Jorre Verstraeten (belga) aranyponttal, intéssel 0–10; Szabó Csaba–Boriszlav Janakov (bolgár) 7–0.
2. forduló: Szabó Csaba–Bekir Özlü (török) 0–10

NŐK
48 KG.
1. forduló:
Csernoviczki Éva erőnyerő.
2. forduló: Csernoviczki Éva–Aisha Gurbanli (azeri) 10–0.
Negyeddöntő: Csernoviczki Éva–Noa Minsker (izraeli) aranyponttal 7–0.
Elődöntő: Csernoviczki Éva–Daria Bilodid (ukrán) aranyponttal 0–7.
A 3. helyért: Csernoviczki Éva–Marina Csernyak (ukrán) 7–0

52 KG.
1. forduló:
Pupp Réka–Nazakat Azizova (azeri) aranyponttal, intéssel 10–0; Keliger Bernadett–Agata Perenc (lengyel) 0–7.
2. forduló: Pupp Réka–Alexandra-Larisa Florian (román) aranyponttal 0–10

57 KG. 1. forduló:
Siroki Ibolya–Eteri Liparteliani (grúz) intéssel 0–10

Fotó: EJU, Emanuele Di Feliciantonio

Neked ajánljuk:

Napi Videó
Torna

Berki_Krisztian03_Torna_Eb_Kolozsvar_2017_sportmenz Berki Krisztián ezüst-, Dévai Boglárka bronzérmet szerzett az Eb-n

Továbbra is remekelnek a magyarok, újabb érmeket szereztek

Kovacs_Zsofia01_Torna_Eb_Kolozsvar_2017_sportmenz Kovács Zsófia sporttörténelmi ezüstérme

Sporttörténelmet írt Kovács Zsófia a tornászok

Torna_Eb_Kolozsvar_logo03_2017_sportmenz Kardos és Babos is előrébb lépett az Eb-n

Mindkét magyar tornász jól szerepelt a kolozsvári Európa-bajnokságon

Kovacs_Zsofia01_torna_sportmenu Öt magyar női finálé, Kovács Zsófia másodikként jutott a döntőbe összetettben

Szenzációs eredményt ért el Kovács Zsófia


Amerikai sportok

New_York_Giants Három fontos kérdés a Giants-nél

Szűk egy héten belül megkezdi 2017-es felkészülési programját a New York Giants.

ravens Milyen posztra válasszanak a Drafton a Baltimore Ravensnél?

A Baltimore Ravens öt évvel ezelőtt megnyerte a Super Bowl-t

cincinnati-bengals Milyen posztra válasszanak a Drafton a Cincinnati Bengalsnél?

Milyen posztra válasszanak a Drafton: Cincinnati Bengals

steelers_sportmenu Elhunyt a Steelers tulajdonosa

Gyászol az NFL: 84 éves korában elhunyt Dan Rooney,


Boksz

Balzsay_Karoly01_sportmenu Balzsay Károly: “Madárban bíznak, ő megteremtette, megteremti az egységet”

Mint ismer Erdei Zsolt lett a Magyar Ökölvívó Szakszövetség

Erdei Zsolt Erdei Zsolt: „Nem vagyok senki bábja!”

A Magyar Ökölvívó Szakszövetség (MÖSZ) közgyűlése

Uj_elnokseg_Magyar_Okolvivo_Szakszovetseg_2017_sportmenu Új egyesületi tagokkal gazdagodott a MÖSZ

A szombaton megválasztott új MÖSZ elnökség rögtön a közgyűlés után

Csötönyi Sándor; Erdei Zsolt Erdei Zsolt lett a Magyar Ökölvívó Szakszövetség új elnöke

A MÖSZ közgyűlésén a 106 szavazásra jogosult közül


Compare hotel prices and find the best deal - www.hotelscombined.com

Cselgáncs

Joo_Abigel02_Judo_Eb2017_sportmenu Joó Abigél bronzérmet szerzett a varsói Európa-bajnokságon

A KSI SE 78 kilogrammos versenyzője, Joó Abigél is felállhatott

Ungvari_Miklos01_Judo_Eb2017_sportmenu Ungvári Miklós ötödik, Gercsák Szabina hetedik lett az Eb-n

A harminchat esztendős Ungvári Miklós Varsóban is hacban állt

Csernoviczki_Eva01_Judo_Eb2017_sportmenu Csernoviczki Éva bronzérmet szerzett a judo Eb-n

Egészen kivételes sorozatot vallhat a magáénak Csernoviczki Éva

Nagy_Andras01_M4_Sportreggeli_2017_sportmenu Nagy András: Két érem és két pontszerző helyezés a minimális cél a cselgáncs Eb-n

A szövetség vezetése bízik benne, hogy a magyar csapatTéli sport

curling3_sportmenu Győzelem a finnek ellen a vegyespáros curling-vb-n

Győzelemmel folytatta szereplést a magyar kettős

Palancsa_Dorottya_Kiss_Zsolt01_Curling_vb2017_sportmenu Győzelem a brazilok ellen

Győzelemmel folytatta szereplést a magyar kettős

curling5_sportmenu Vereséggel kezdtek a magyarok a vegyespáros curling-vb-n

Vereséggel kezdték meg a szereplésüket a magyarok

Curling_vb2017_logo01_sportmenu Szombaton kezdődik az olimpiai kvalifikációs curling vb

Április 22. és 29. között a kanadai Lethbridge ad otthont


Ironman

Magyar_Triatlon_Szovetseg_logo2_sportmenu A Magyar Triatlon Szövetség szerint idén meg sem szerveték az Ironman 70.3 Budapestet

Két hét ámokfutás után kimerült a magyar triatlonéletet

703_Ironman_Budapest_logo1_sportmenu Idén nem lesz Ironman 70.3 verseny Budapesten

Idén nem rendezik meg az Ironman 70.3 Budapest

Magyar_Triatlon_Szovetseg_logo2_sportmenu A triatlonszövetség szerint alaptalanok az Ironman 70.3 szervezőjének vádjai

A Magyar Triatlon Szövetség (MTSZ) alaptalannak nevezteStockPair