Életmód  >  Rendezvények


Sportmarketing Újragondolva Meetup: A sport társadalmi hatásai

By  Last updated: 24th november 2014

sportmarketing meetup eloadok_sportmenu

Nyolcadik alkalommal került megrendezésre a Sportmarketing Újragondolva Meetup, amelyen a sport társadalmi hatásai és a felelősségvállaló gondolkodás kerültek a középpontba.

A szervezők tájékoztatása szerint a sportszervezetek és sportolók társadalmi szerepvállalása, valamint a vállalatok felelősségvállaló gondolkodása rendszeresen a konferenciák napirendjén szerepel a nyugati sportmarketing világban. Megnyitójában Zsédely Péter, a meetup főszervezője elmondta, hogy érdemes Magyarországon is komoly figyelmet szentelni a témának. Nemcsak a közösségi kapcsolatok és a szociális fejlődés erősítése miatt áll a cégek, illetve a sportszervezetek fókuszában ez a terület, hanem gazdasági szempontból is megtérülő tevékenységről van szó. Bár rengeteget lehet még fejlődni ezen a téren, szerencsére hazánkban is találkozhatunk kitűnő példákkal, amelyek közül jó néhány bemutatásra került a meetupon.

Az előadások sorát a Magyarországon 16 áruházzal rendelkező és 21 százalékos részesedéssel piacvezető Decathlon ügyvezető igazgatója, Pósfai Gábor kezdte. Prezentációjából kiderült, hogy társadalmi felelősségvállalásuk 4 pillérre épül: elkötelezettek a munkatársak, a vásárlók, a partnerek és a környezet felé egyaránt. Hangsúlyozta, hogy a szponzorációs szerződéseik minden esetben legalább 3 évre köttetnek, mert fontos a hosszú távú együtt gondolkodás. A TAO rendszert ezzel éppen ellentétesnek tartja: bár örül, annak hogy sok pénz áramlik a sportba, de ennek egyszer vége lesz és akkor ismét forrás hiánnyal fognak küzdeni az egyesületek, mert nem alakult ki az előre tervezés folyamata. Elsősorban a nagyobb tömeget megmozgató szabadidősportok, a futás, a kerékpározás és a túrázás áll a figyelmük középpontjában, de a fitneszt sem hanyagolják el.

A-sport-tarsadalmi-hatasai-meetup_sportmenu

Szilágyi László, a Merkapt Zrt. marketing vezetője érdekes vetületét mutatta be a sport társadalmi hatásinak. Épületgépész cég révén a Merkapt Zrt-t nem gondoljuk a szponzorációs piachoz könnyen kapcsolódó szereplőnek, azonban a valóság más mutat. Nem kell ugyanis mindig pénz a támogatáshoz, gyakran az emberi segítség, a kézzelfogható munka, illetve az apró tevékenységek éppúgy óriási pluszt adhatnak egyes szervezeteknek. A cég gondolkodása és a munkavállalók sporthoz való hozzáállása szintén példaértékű, mivel legtöbbjük maga is sportol, ami hiteles üzenet a külvilág felé. Az idők során a Merkapt Zrt. számos kezdeményezése nőtte ki magát – Nagy Sportágválasztó, Budapest-Pozsony-Bécs ultramaraton, Underworld Kupa, Merkapt SE – azonban jelenleg a Bajnokok Háza projekt élvezi a legnagyobb figyelmet.

Magyarország vezető sportnapilapja a Nemzeti Sport igyekszik lehetőleg minél több társadalmi eseményt is bemutatni az újság hasábjain. Nehéz azonban megtalálni az egyensúlyt, mert közben az eladási számokat is hozni kell. Murányi András főszerkesztő-helyettes kiemelte, hogy az értékesítési statisztikák mellet saját kutatásaikat is figyelembe veszik a tartalom, illetve az eladások szempontjából fokozottan hangsúlyos címlap összeállítása során. A számok azt támasztják alá, hogy a labdarúgás még mindig verhetetlen, ezért nehéz dolga van a tömegsport rendezvények szervezőinek. A Nemzeti Sport ugyanakkor odafigyel a sportemberi értékek és a példaképek bemutatására, ennek egyik konkrét formája az „Év embere” díj kiosztása.

Tömegsport rendezvények szervezése terén hazánkban a Budapest Sportiroda [BSI] rendelkezik a legkomolyabb tapasztalattal. Kocsis Árpád, a BSI ügyvezető-versenyigazgatója elmondta, hogy évente 25-30 eseményen több, mint 100 ezer embert mozgatnak meg, fiataltól az idősig. Fő specialitásuk a futás, de úszásban, kerékpározásban, túrázásban és a fitnesz terén is otthonosan mozognak. Mindehhez komoly marketing tevékenység társul: 12 fős csapat dolgozik a kommunikáción, kezelik az elképesztő méretű és részletességű adatbázist, a tíznél több honlap mellett 19 Facebook oldalt üzemeltetnek és évente 170-180 hírlevelet küldenek ki. A BSI Társadalmi Beágyazódási Programja változatos elemekből áll, ilyen a fogyatékkal élők integrálása, a híres és példaértékű közszereplők [nem celebek!] bevonása, vagy a tömegsport rendezvények miatti forgalmi változások elfogadtatása.

A meetup érdekes színfoltja volt Kovács Kriszta sportpszichológus előadása. Rövid relaxációs gyakorlatokból a közönség is ízelítőt kapott. Megtudhattuk, hogy a sportpszichológia még gyerekcipőben jár hazánkban, sajnos gyakran betegként tekintenek arra a sportolóra, aki szakemberhez fordul, pedig számos példát hallhattunk, hogy milyen hétköznapi helyzetekben van szükség pszichológusra. Erős hiedelmek élnek a sport világában, például, hogy egy jó csapat belülről is meg tudja oldani a problémákat, vagy akár a pszichológusnál töltött egyetlen alkalom – egy fontos verseny előtt – is elegendő a csodához. Előrelépés, hogy a magyar olimpiai csapatot Londonba négy, Szocsiba pedig egy sportpszichológus kísérte el, de még mindig nagyon alacsony a szakirodalom száma, valamint hiányoznak a sportág specifikus sportpszichológusok is.

Az előadások sorát Kiss Andrea, az UVSE Vízilabda Sportegyesület PR vezetője zárta, aki a női csapatuk legújabb társadalmi kampányát mutatta be, dr. Vass Nándor közreműködésével. Az Emlőrák Gyógyításáért Alapítvánnyal közösen indítottak figyelemfelhívó akciót, amelynek keretében a játékosaik minden mérkőzésükön kitűzik az emlőrák elleni harcot szimbolizáló rózsaszín szalagot a köpenyükre. A csapat és a magyar válogatott kapusát, Gangl Edinát választották a kampány reklámarcának, de a keret valamennyi tagja részt vesz a szűrőprogramban és a tájékoztatásban. Az UVSE minden évben igyekszik egy-egy jó ügy mellett kiállni, tavaly a Rex Kutyaotthonnal működtek együtt.

A meetup moderátori feladatait Tóth Balázs, marketing közgazdász sportmenedzser látta el, aki  sportsmarketing.hu munkatársa.

Korábbi meetupok

A korábbi Sportmarketing Újragondolva Meetupok beszámolói, képei megtekinthetők az alábbi linkeken:

Futball marketing – 2014.05.29., Loffice
Sport és innováció – 2013.11.21., Mu Színház
Sport és média – 2013.05.05., Symbol
Sportban az üzlet – 2012.11.28., Mu Színház
Az olimpia marketing szemmel – 2012.05.17., Mu Színház
SportPR/Sport branding – 2011.11.10., Mu Színház
A sport online/mobil marketing vonatkozásai – 2011.05.26., Fogasház

 

Fotók: HT photo

Neked ajánljuk:

Napi Videó
Torna

Berki_Krisztian01_2017_sportmenu Berki Krisztián mindent feláldoz a 2020-as tokiói olimpiáért

Mindent a 2020-as tokiói olimpiának rendel alá Berki Krisztián,

Berki_Krisztian05_2017_sportmenu Berki Krisztián arany-, Kovács Zsófia ezüstérmet szerzett a dohai Világkupán

Kitett magáért a két magyar tornászválogatott,

Kovacs_Zsofia01_torna_sportmenu Kovács Zsófia újabb két szeren döntős

A dohai Világkupa selejtezőjének második napján

Berki_Krisztian03_2017_sportmenu Berki Krisztián és Kovács Zsófia a dohai Világkupa döntőjében

Kiválóan szerepeltek a magyar tornászválogatott tagjai


Amerikai sportok

panthers Michael Oher állapota javul

Az offensive tackle Michael Oher már hosszú ideje

Los_Angeles_Raiders_Sportmenu Véget ér az Oakland-i korszak

Ma biztossá vált, hogy a Raiders a közeljövőben második alkalommal

Browns_Sportmenu Brock Osweiler esélyt kap a bizonyításra

A Cleveland Browns vezetőedzője Hue Jackson elárulta,

nfl_2016_2017_logo04_sportmenu A posztonkénti 5 legjobb játékos a Drafton

A Scouting Combine és az eddigi Pro Day-ek


Boksz

Felavatták Papp László ökölvívó szobrát Budapesten Papp László szobrot avattak a XII. kerületben

Felavatták az ökölvívólegenda Papp László egészalakos szobrát

Harcsa_Zoltan01_M4_Sportreggeli_2017_sportmenu Harcsa Zoltán kitart a tokiói olimpiáig

Harcsa Zoltán hét hónap szünet után győzelemmel tért vissza a ringbe,

Harcsa_Zoltan02_EJ_Baku2015_sportmenu Harcsa Zoltán Rió után ma este lép először ringbe

A riói olimpia után magyar idő szerint ma este 21:00-kor

EUBC_Europa_Okolvivo_Konfoderacio_logo01_sportmenu Balzsay kijelölte az U22 EB-re utazó magyar csapatot

Az EUBC (Európa Ökölvívó Konföderáció) új kezdeményezéseként


Compare hotel prices and find the best deal - www.hotelscombined.com

Cselgáncs

Ungvari_Attila2017_Dusseldorf_JudoGP_sportmenu Ungvári Attila ezüst-, Bor Barna bronzérmet szerzett Düsseldorfban

Negyvenkilenc ország 344 judósa lépett tatamira hétvégén

Karakas_Hedvig04_judo_vb_sportmenu Új olimpiai ciklus, új pontszámítási rendszer a judoban

Az új olimpiai ciklusban, új pontszámítási rendszert vezet be

Judo_ob_2017_sportmenu Tíz klub nyert Ob aranyat, Joó Abigél kilencedszer bajnok

Szombaton Kecskeméten, a Messzi István Sportcsarnokban rendezték meg

nagy_andras01_m4_sport_sportmenu Nagy András szerint a gyakorlatban dől el milyenek lesznek az új judoszabályok

Nagy András, a Magyar Judo Szövetség (MJSZ) sportigazgatójaTéli sport

Mukorcsolya_vb_2017_logo01_sportmenu Tóth Ivett olimpiai kvótát szerezhet Helsinkiben

Szerdától szombatig rendezik meg Helsinkiben

Miklós Edit Miklós Edit megkezdte az erőnléti edzéseket

Alig több mint két hónappal súlyos térdsérülését követően

Javítani akar budapesti helyezésén a szinkronkorcsolya-csapat

Az áprilisi szinkronkorcsolya-világbajnokságon

Patkai_Marcell_Papp_Endre_Junior_Snowboard_vb2017_sportmenu Pátkai Marcellé az eddigi legjobb magyar eredmény a snowboard-vb-n

A 36. lett, ezzel minden idők legjobb magyar férfi eredményét


Ironman

Magyar_Triatlon_Szovetseg_logo2_sportmenu A Magyar Triatlon Szövetség szerint idén meg sem szerveték az Ironman 70.3 Budapestet

Két hét ámokfutás után kimerült a magyar triatlonéletet

703_Ironman_Budapest_logo1_sportmenu Idén nem lesz Ironman 70.3 verseny Budapesten

Idén nem rendezik meg az Ironman 70.3 Budapest

Magyar_Triatlon_Szovetseg_logo2_sportmenu A triatlonszövetség szerint alaptalanok az Ironman 70.3 szervezőjének vádjai

A Magyar Triatlon Szövetség (MTSZ) alaptalannak nevezteStockPair